Savoir Vivre!

1. Nie strugaj pałeczkami jedna o drugą, czekając na zamówienie. Według japońskiego Savoir Vivr'u jest to niegrzeczne, kucharz może to odebrać jako obrazę, że "pracuje w tanim barze".


2. Głębokość ukłonu zależy od osoby z którą się witasz. Jeśli jest to osoba o wysokiej pozycji bądź starsza - ukłon powinien być dość głęboki. 

3. Przy zajęciu miejsca należy usiąść z nogami podkulonymi pod siebie. Obcokrajowcom przysługuje przywilej przyjęcia mniej oficjalnej pozycji: kobiety siadają z nogami złączonymi z boku ciała a mężczyźni po turecku, ponieważ wiele osób z poza Japonii ma trudności z utrzymaniem pozycji dłużej, ze względu na drętwiejące nogi.

4. Gdy rozpoczynamy posiłek, należy powiedzieć itadakimasu, jego polskim odpowiednikiem jest "smacznego". Po zakończeniu posiłku należy powiedzieć gohisosama co oznacza "dziękuję za posiłek" a bardziej oficjalnym gohisosama deshita - "bardzo dziękuję za posiłek. 

5. Wchodząc do czyjegoś domu, Japończycy oczekują, że zdejmiemy buty. Ta zasada obowiązuje także w bardziej tradycyjnych pensjonatach oraz restauracjach. Można się z tym spotkać także przed skorzystaniem z toalety, lecz Japończycy zawsze pozostawiają przed wejściem kapcie, aby gość mógł z nich skorzystać.

6. W Japonii nie pozostawiamy napiwków. To, co u nas jest oznaką dobrego zachowania, u nich może to pozostać odebrane jako obraza kelnera.

7. Nie wydmuchuj nosa oraz nie kichaj w publicznych miejscach! Jest to niegrzeczne według Japończyków. 

8. Natomiast siorbanie... jest dobrym zachowaniem podczas posiłku. Siorbaj śmiało!

9. Jeżeli jesteś w restauracji ze znajomymi oraz dzielicie się sushi, nie wolno przenosić sushi z pałeczek do pałeczek. Taki manewr jest kojarzony z kremacją kości. A jeśli chcesz przenieść sushi na swój talerz, użyj drugiego końca pałeczek. 

10. Sos sojowy jest do maczania, należy moczyć sushi w sosie po stronie w której znajduje się ryba. 

11. Nie pozostawiaj po sobie jedzenia, które zamówiłeś oraz nie napełniaj całej miseczki sosem sojowym! Takie zachowanie jest odbierane jako marnowanie jedzenia.

12. Jeżeli nie radzisz sobie z pałeczkami - użyj po prostu rąk. Jest to wygodne oraz dozwolone. 

13. Spóźnianie się na spotkanie jest odbierane jako zniewaga. Lepiej bądź punktualny. 

14. Jeżeli jesteś z kimś na sushi i tą osobę szanujesz, pod żadnym pozorem nie nalewaj sobie pierwszemu sake. 

15. W Japonii należy i w restauracji i komunikacjach miejskich wyciszać telefon. 

16. Zawsze przed posiłkiem w restauracji, kelner przynosi gorący ręcznik, którym należy wytrzeć ręce. Nie należy nim wycierać twarzy! Po wytarciu rąk, ręcznik powinien pozostać zrolowany. 

17. Nie pal w barze sushi! Psuje to smak innym osobom. Okaż im szacunek.

18. Nieuprzejmie jest coś pić bądź jeść, idąc ulicą. 

19. Jeżeli musisz użyć wykałaczki, zakryj usta drugą dłonią.

20. Nieuprzejme jest przeliczanie reszty w sklepie bądź restauracji.

Jak na razie to tyle z mojej strony. :)
Jeżeli znajdę jeszcze inne maniery, których należy przestrzegać w Japonii, dopiszę do postu. 


SAYONARA!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Ceyron Louis

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Kuchnia japońska ciekawa, nie powiem, zresztą jak cały kraj. Sama ostatnio jem dużo pałeczkami, nawet mi wychodzi. Kiedyś musze odwiedzić Japonię i obowiązkowo spróbować ramenu :) Zapraszam do mnie :) + obs

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :3 Też jem pałeczkami, to nie jest aż takie trudne jak się wydaje. Też zaobserwuję. :)

      Usuń